Пристига президентът на Азербайджан Илхам Алиев Президентът на Република Азербайджан Илхам

...
Пристига президентът на Азербайджан Илхам Алиев Президентът на Република Азербайджан Илхам
Коментари Харесай

Азербайджанската петролна и газова компания SOCAR открива утре офис у нас

Пристига президентът на Азербайджан Илхам Алиев 

Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев идва у нас на следващия ден по покана на българския държавен глава Румен Радев. Двамата ще участват на формалното разкриване на офис на азербайджанската петролна и газова компания SOCAR в София, оповестиха от прессекретариата на " Дондуков " 2.

Отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година. Тогава Илхам Алиев бе на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и формалното разкриване на газовия интерконектор сред Гърция и България.

В наличието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев в София ще бъде подписан меморандум по самодейността Solidarity Ring за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейски Съюз.

Той планува поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.

Меморандумът ще бъде подписан от министъра на енергетиката на Република България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР